Drniš, župna crkva Gospe od Ružarja

10 siječnja, 2011 Komentari isključeni za Drniš, župna crkva Gospe od Ružarja
Drniš, župna crkva Gospe od Ružarja

Povijesne orgulje – radionica Braća Zupan (Kamna Gorica, Slovenija), op. 65, god. 1897.

Srednje velike dvomanualne mehaničke orgulje, srednjeeuropskog tipa

  • Dva manuala opsega C-f3 imaju 13 registara.
  • Pedal ops. C-d1 ima 3 , ukupno 16.
  • Prijenos je mehanički.

God. 2006. Restaurirao Markio Rastija (Zagreb).

Povijest

Interesantno je da je mali grad u siromašnoj Dalmatinskoj zagori nabavio relativno velike “moderne” orgulje desetak godina prije nego je to učinio Šibenik. Ne samo to, drniške orgulje su i veće od prvih suvremenijih šibenskih, a orgulje slične veličine Šibenik nabavlja tek 1958. godine.

Zadnjih tridesetak godina orgulje su bile zapuštene, ali cjelovite i djelomice u funkciji. U Domovinskom ratu, za okupacije Drniša, orgulje su pretrpjele znatnu štetu. Još uvijek su vidljivi tragovi barbarskog iživljavanja. Na sreću, oštećenja se dadu sanirati. Orgulje su restaurirane 2007. g., ali nisu montirane radi zidarskih radova u crkvi. Nadamo se ta će se to dogoditi u 2008. g.

Opis

Orgulje su smještene na pjevalištu, centralno. Kućište je kontinentalno koncipirano, s dva visoka bočna tornja i neznatno uvučenom nižom spojnicom. Četiri prospektna polja sa sviralama polukružno su završena i uokvirena snažno profiliranim lukom koji se spušta na kapitele polustupova smještenih na bokovima polja. Nad lukovima su duboke trokutne uklade s apliciranim rezbarenim lisnim viticama. I spojnica i tornjevi ukrašeni su frizom slijepih arkada koji već pripada bogato raščlanjenoj trabeaciji, tvoreći njen prvi friz. Iznad njega su plastični zupci, a na samom završnom vijencu niz obrnutih ukrštenih arkadica. Kućište je prebojeno smeđe imitirajući strukturu drva. Okviri uklada i dio profilacije su crni dok je drugi dio pozlaćen bronciranjem.

Sviraonik je ispred orgulja, centralno, okrenut crkvi. Ima dva manuala opsega C–f3 (54 tipke) i pedal C–d1 (27 tipaka). Na sviraoniku je pločica firme: Braća Zupan/ Kamnagorica/ Op. 65. Poviše drugog manuala je registarska ploča s vodoravno postavljenim nizom registarskih povlačnica.

Zračnice su u dvije razine.

Prijenos svirni i registarski je mehamički.

Mjehovi (1 spremišni + 2 crpeća) su ispod zračnica. Veličina spremišnog je 300 x 120 cm. Pokreću se ručno, a dodano je i električno puhalo.

Dispozicija

(Označavanje: Principalov kor, Melodijski registri)

I. manual

II. manual

Pedal

Bordun 16´ Geigenprincipal 8´ Principal bass 16´
Principal 8´ Gedeckt 8´ Subbass 16´
Octav 4´
Aeoline 8´
Octavbass 8´
Mixtur 2⅔’ 3–4 f. Vox celeste 8´  
Cornett 2⅔’ 3 f. Dolce 4´  
Flűte octaviante 8´    
Gamba 8´    
Fugara 4´    

 

Spojevi: Kolektivi:
  • Ped.–I.
  • P F
  • Ped.–II.
  • II.–I.


Prikaži Orgulje Šibenske biskupije na većoj karti

Comments are closed.