Orgulaška ljetna škola 2013.

PODLOGA 444

Događanja za vrijeme OLJŠ 2013.

Od 5. 5 do 14. kolovoza 2013. godine u Šibeniku je održana dvadeseta Orguljaška ljetna škola u organizaciji Organološkog društva „Organum“ Šibenik, a pod pokroviteljstvom Šibenske biskupije. Pripreme su obavljene u skladu s planom Programskog vijeća i realnim materijalnim mogućnostima.

Ove godine radu škole su pripomogli: Grad Šibenik, Šibensko-kninska županija, Ministarstvo kulture, Turistička zajednica grada Šibenika, Turistička zajednica Županije šibensko-kninske, Maja Husedjinović (ing. Kemije, Zagreb), Rivijera d.d., Glazbena škola Ivana Lukačića, župa Sv. Jakova, samostan Sv. Frane, samostani sestara benediktinki i sestara dominikanki.

Mala orguljarska radionica iz Malog Mihaljevca (Tihomil Horvat) pripremila je šestore orgulje u Šibeniku (redovito godišnje održavanje): u Katedrali, dvoje orgulje u crkvi Sv. Frane, u crkvi Sv. Ivana, u Novoj crkvi B. D. Marije i u crkvi Sv. Duha.

Seminari i radionice

Glazba renesanse i baroka – seminari ……..Read more
Glazba renesanse i baroka – seminar

Voditelj:Pavao Mašić (Šibenik)

Kroz odabrane sadržaje polaznici su se usavršavali u majstorskoj interpretaciji glazbe skladane za instrumente s tipkama u razdoblju renesanse i baroka.

Orguljska glazba XIX-XXI stoljeća – seminar

Voditeljica: Natalija Imbrišak (Koprivnica)

Kroz odabranu literaturu polaznici su se usavršavali u majstorskoj interpretaciji recentne orguljske glazbe.

Improvizacija na orguljama – seminar

Voditelj: Ante Knešaurek (Zagreb)

Nadareni polaznici koji su odabrali ovaj seminar postupno su upoznavali zakonitosti i vještinu improviziranja.

Organologija – radionica

Predavač:Emin Armano (Zagreb)

Polaznici su upoznavali osnove organologije i tipove orgulja od antike do danas. Nastavili su s proučavanjem sačuvanih ostataka orgulja DomenicaMoscatellija građenih za hvarsku katedralu 1786. god. i prikupljali podatke za cjelovit elaborat o instrumentalnom ustroju ovih orgulja.

Arhivistika radionica

Voditeljica:Dr. Snježana MiklaušićĆeran (Zagreb)

Uz teoretski pristup polaznici su nastavili sređivanje muzikalija 20. stoljeća u šibenskoj katedrali.

Tijek nastave

Rad seminara bio je organiziran u sedam crkava u gradu (u Sv. Frane, Sv. Ivana, Katedrali, Novoj crkva BDM, Sv. Križu, crkvi Sv. Duha) i u glazbenoj školi I. Lukačića. Arhivistička radionica je bila u prostoru župnog ureda Sv. Jakova u Šibeniku, a organologija u palači Rossini (depô šibenskog muzeja).

Koncerti

05/08/ 20:30 Crkva Sv. Duha

06/08/ 20:30 Crkva Sv. Duha

08/08/ 20:30 Katedrala Sv. Jakova

10/08/ 20:30 Crkva Sv. Frane

12/08/ 20:30 Crkva Sv. Frane

13/08/ 20:30 Katedrala Sv. Jakova

Ostala zbivanja

 

U utorak 6. kolovoza 2013. …………….. Read more
U utorak 6. kolovoza 2013. u 12,15 sati, u glazbenoj školi Ivana Lukačića održana je izborna skupština udruge Organum. Razriješena je dosadašnja uprava i izabrana nova. Bitne promjene: za predsjednicu udruge izabrana je mlada profesorica orgulja Tina Guberina (Šibenik), za njenog zamjenika izabran je Franko Čeko. Tajnik će biti Božidar Grga.

U srijedu 7. kolovoza 2013. u 10 sati, održan je prvi neformalni susret hrvatskih organologa, a sudionici su:

• Emin Arman,organolog, Zagreb

• Goran Bekina, asistent organologu Armanu, fotograf Konzervatorskog odjela u Bjelovaru

• Marko Đurakić je diplomant studija orgulja kod Penzara, povjerenik je za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije, Križevci

• Božidar Grga organolog, Šibenik

Bila je najavljena Martina Juranović-Tonejc, zaposlenica u Ministarstvu kulture, voditeljica Službe za dokumentaciju i promociju kulturne baštine, no bila je spriječena.

Načelno smo razgovarali o popularizaciji orgulja (recentnih i povijesnih) i o mogućnostima objavljivanja stručne organološke literature. Organološko društvo „Organum“ Šibenik bi bilo nositelj aktivnosti u realiziranju budućih konkretnih dogovora.

U petak 9. kolovoza 2013. u gradskoj knjižnici JurjaŠižgorića održana je promocija novog nosača zvuka mr. Natalije Imbrišak – César Franck i Charles-MarieWidor. U promociji su sudjelovale dr. Snježana Miklaušić-Ćeran i mr. Natalija Imbrišak.UdrugaOrganum je svim polaznicima poklonila CD.

U četvrtak, 14. kolovoza 2013. u glazbenoj školi Ivana Lukačića održan je okrugli stol na kojem su se okupili predavači, polaznici i predstavnici organizatora. Analizirali su rad ovogodišnje Orguljaške ljetne škole. Zaključeno je da je škola uspješno realizirala zacrtani program u seminarima i radionicama što su potvrdili održani koncerti.

Istog dna polaznicima su podijeljena uvjerenja o pohađanju seminara i o uspješnosti svladavanja planirane građe. Tri su kategorije uvjerenja: 1. polaznik je pohađao određeni seminar, 2. polaznik je uspješno svladao planirano gradivo i 3. polaznik se posebno isticao u svladavanju planiranog gradiva.

Plan orguljaške ljetne škole za 2014. godinu:

• vrijeme održavanja od 4. do 13. kolovoza

• 5 seminara (kao 2013.)

• 6 koncerata