Zlarin, Župna crkva Uznesenja Bl. D. Marije

1 siječnja, 2011 Komentari isključeni za Zlarin, Župna crkva Uznesenja Bl. D. Marije
Zlarin, Župna crkva Uznesenja Bl. D. Marije

Spomeničke orgulje

Graditelj: Milan Majdak (Zagreb)

Godina gradnje: 1938.

  • Male dvomanualne orgulje – suvremene
  • 2 su manuala opsega C – g3 (56 tipaka)
  • Pedal C – f1 (30 tipaka)
  • Prijenos je pneumatski.
Povijest
Orgulje su do 1995. godine bile vrlo zapuštene. Tad je Orguljaška ljetna škola počela financirati njihovu obnovu koja još nije posve privedena kraju, ali orgulje su u funkciji. Radove na obnovi izvodi radionica Marko Rastija iz Zagreba.

Ovo su jedne od rijetkih dobro očuvanih Majdakovih orgulja i jedine njegove na obali. Inače je M. Majdak imao vlastiti put u određivanju menzura i u zvukovnim rješenjima. S toga su ove orgulje kao fonički uspjelo ostvarenje interesantne i za proučavanje.

Opis

Orgulje su smještene centralno na prostranom pjevalištu, stražnjom stijenom prislonjene na pročelni zid crkve. Kućište u cjelini odaje utisak pučkog i rustičnog. Na uzvišenom postolju, iznad profiliranog vijenca, uzdižu se dva četvrtasta tornja, između kojih je trodijelna, niža spojnica. Pet polja sa sviralama flankiraju mali pilastri na vrlo visokim lezenama. Na njih naliježu lukovi otvorâ sa sviralama. Pod vijencem zabata tornjeva teče niz od segmenata valjka, a nad zabatom spojnice uzdiže se djetelinasti križ. Kućište je prebojeno zeleno sa svjetlosmeđim ukladama, vijenci su tamniji, a plastična dekoracija pozlaćena.

Sviraonik je odvojen od kućišta, smješten bočno i okrenut prema desnom zidu crkve, pa orguljaš ima pregled na pjevalište, orgulje i glavni oltar.

Dva su manuala opsega C – g3 (56 tipaka) i pedal C – f1 (30 tipaka). Nad drugim manualom je registarska pločica s preklopnicama za uključivanje registara koje su poredane u vodoravnom nizu. Tu je i pločica firme: Milan Majdak/ graditelj orgulja i harmonija/ Vrapče 28, kod Zagreba.

Zračnice su uglavnom u visini prospekta (dodatna mala zračnica za super-oktav je smještena u ormaru, na podu).

Prijenos je pneumatski.

Mjehovi (1 spremišni+ 1 crpeći) su smješteni ispod zračnica. Spremišni je veličine 250 x 123 cm. Pogon je nožni. Dodano je i električno puhalo.

Dispozicija
(Označavanje: Principalov kor, Melodijski registri)

I. manual

II. manual

Pedal
Principal 8´ Fugara 8´ Subbass 16´
Burdon 8´ Rohrflöte Octav bass 8
Octava 4´ Nachthorn 4´  
Mixtura 3-fach Picolo 2´  
Salicional 8´    
Flauto 4´    

 

Spojevi:

               Ped.-I.            Super II.–I.
               Ped.–II.
              Manualcoppel
             Sub II.–I.
Kolektivi: Pomagala:
              P MF F         Valjak za crescendo
         Aut. Piano-pedal

Comments are closed.