Javor Valjak

4 siječnja, 2012 Komentari isključeni za Javor Valjak
Javor Valjak

Maturirao je glazbenoteoretske discipline i orgulje u razredu prof. Jasne Šumak – Picek (2009.) na glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Studij orgulja nastavlja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu prof. Marija Penzara, gdje je sada na trećoj godini studija.
Redoviti je sudionik seminara na području interpretacije glazbe za orgulje u zemlji i inozemstvu, usavršavaju i se kod renomiranih umjetnika među kojima valja istaknuti prof. Christopha Bosserta,prof. Romana Peruckog, prof. Libora Dudaša, te prof. Renatu Bauer.
Šest godina za redom polaznik je seminara «Orguljaške ljetne škole» u Šibeniku, seminara glazbe renesanse i baroka (prof. Mario Penzar), recentne glazbe (prof. Natalija Imbrišak), orguljaške improvizacije (prof. Anđelko Igrec), liturgijske glazbe (prof. Jasna Šumak – Picek i prof. Sanja Spahija), te organologije (prof. Emin Armano).
Ostvario je niz zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu (Varaždin, Zagreb, Rijeka, slovensko Novo Mesto, Salzburg…).
Član je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika i društva za o uvanje povijesnih orgulja «Organum».Isto tako kao orguljaš surađuje sa više zborova u Zagrebu i okolici. Uz studij bavi se kompozicijom (mnoge kompozicije izveli su polaznici seminara «Orguljaške ljetne škole»), stilskom improvizacijom na orguljama, te organologijom.
Djeluje kao naslovni orguljaš i regens chori župne crkve Sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi u Zagrebu.

 

Comments are closed.