Ljerka Očić

5 siječnja, 2012 Komentari isključeni za Ljerka Očić
Ljerka Očić

Ljerka Očić jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Rođena je u Zagrebu, a orgulje diplomirala na Akademiji za glazbu u Ljubljani u klasi prof. Huberta Berganta. Usavršavala se kod prof. Gastona Litaizea, (Pariz) prof. Michaela Schneidera, (Köln), te prof. Luigia Celeghina (Rim).

Preuzeto sa stranice www.ljerkaocic.com 

Već sa dvadeset i tri godine započinje aktivnu koncertantnu djelatnost, te je tako do današnjih dana nastupala diljem svijeta. Nastupila je u gotovo svim europskim državama, SAD-u, Australiji, Japanu, Rusiji, Azerbeijđanu, Gruziji, Ukrajini, Moldaviji, Sibiru, Maleziji. Nastupa uz znamenite dirigente, orkestre i soliste, a već niz godina koncertira u duu sa slovenskim trubačem Stankom Arnoldom.

Od 1992. profesor je orgulja i komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Članica je međunarodnih žirija orguljaških natjecanja, te održava majstorske tečajeve interpretacije. Dobitnica je niza međunarodnih i domaćih priznanja, od kojih treba istaknuti nagradu «Milka Trnina» za 1993. godinu, te dvije diskografske nagrade “Porin” za najbolji album godine i najbolju solističku izvedbu Bachovih koncerata za orgulje u 2000. godini. Dobitnica je i nagrade za doprinos glazbenoj umjetnosti Američkog biografskog instituta.

Ostvarila je mnogobrojne radio i televizijske snimke za domaće i inozemne kuće, te snimila dvadesetak nosača zvuka. Bavi se i publicistikom, te je tako uz stručna izdanja za potrebe studenata Muzičke akademije, 2004. godine objavila i knjigu eseja«Orguljska umjetnost» u izdanju Matice hrvatske, a 2006. knjigu, prikaz novogpristupa učenju i sviranju orgulja u izdanju Music Playa, pod nazivom «Orgulje…energija duha» Predsjednica je Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti “Franjo Dugan”.

U svom interdisciplinarnom odnosu prema glazbi i orguljama, autorica je i nekoliko likovnih izložbi, spajajući tako svoj likovni izraz s fenomenom orguljskog zvuka.

Comments are closed.