Mario Perestegi

20 siječnja, 2012 Komentari isključeni za Mario Perestegi
Mario Perestegi

Rođen u Zagrebu 1971. godine. Još prije nego je diplomirao kod profesora Anđelka Klobučara u Zagrebu, započeo je s vrlo aktivnom koncertnom djelatnošću nastupajući na mnogim orguljama diljem Hrvatske. Preuzeto s www.perestegi.com

Diplomirao je orgulje i crkvenu glazbu te nastavio poslijediplomski studij orgulja s temom «Orguljaška sonata-simfonija u XX .stoljeću» pod mentorstvom profesora Huberta Berganta na ljubljanskoj Akademiji za glasbo. Interes za francusku orguljašku glazbu vodi ga k velikoj pariškoj orguljašici Marie-Claire Alain kod koje 1998. godine studira interpretaciju francuske orguljaške literature, a kod profesora Marija Penzara na Muzičkoj akademiji u Zagrebu tijekom 2002./03. studira interpretaciju 18 Leipziger Chorale J. S. Bacha. 

Do danas je odsvirao preko 300 solističkih koncerata na orguljama među kojima svakako treba spomenuti koncerte na orguljama u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav  Lisinski, u Janačekovoj dvorani u Brnu te na poznatim velikim orguljama u katedralama u Salzburgu, Berlinu, Rigi, Ljubljani, Mariboru, Olomoucu, Bruxellesu, Helsinkyju, Trstu,  Gdansku, Fromborku, Pragu te na velikim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Nastupi ga vode u udaljenu Australiju gdje 2005. godine koncertira u Sidneyju, Cannberi i Melbourneu te 2006. godine u SAD gdje ostvaruje svoje nastupe na prestižnim mjestima u New Yorku, Washingtonu, Bostonu, Chicagu i Wiliamsburgu. 2009. godine održao je solistički recital na velikim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu.

Svoje iskustvo prenosi mladim generacijama orguljaša predajući orgulje u zvanju izvanrednog profesora na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Od samog početka pedagoškog djelovanja na Akademiji za glasbo u Ljubljani, od godine 1995., kad je imao nepunih 26 godina, nesebično se predaje studentima kojima, uz redovitu nastavu, organizira brojne koncerte i seminare. 

 

Comments are closed.