Pavao Mašić Šibenčanima predstavio prvi solistički album pod nazivom “1685”

25 ožujka, 2012 Komentari isključeni za Pavao Mašić Šibenčanima predstavio prvi solistički album pod nazivom “1685”
Pavao Mašić Šibenčanima predstavio prvi solistički album pod nazivom “1685”

Mašić je CD nazvao po godini kada su rođeni Bach, Scarlatti i Handel, velikani baroka koje povezuje i odnos prema instrumentu te način korištenja klavijature čembala. Nakon što je krajem prošle godine u Zagrebu promovirao novi CD, jedan od najboljih mladih hrvatskih orguljaša, Šibenčanin Pavao Mašić svoj je album pod nazivom ‘1685’ predstavio i šibenskoj publici.

Pavao Mašić svestran je umjetnik. Uz orgulje, glazbenoj javnosti nametnuo se i kao jedan od najznačajnijih hrvatskih čembalista, a diplomirao je i glazbenu teoriju. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a CD ‘1685’ njegov je prvi solistički album koji donosi odabir čembalističkih skladbi Bacha, Handela i Scarlattija. Trojicu velikana baroka povezuje ista godina rođenja, 1685, po čemu je Mašić i nazvao svoj CD. No, zajednički nazivnik izabranih skladbi je i ono što ove skladatelje istovremeno ujedinjuje i razlikuje, a to je odnos prema instrumentu, način korištenja klavijature čembala, a time i tretiranja njegova zvuka kroz sviračku gestu koja nerijetko pokazuje obrise improvizacije, ističe Mašić.

Na svojoj šibenskoj promociji CD-a ‘1685’ Mašić  je  izveo Handelove skladbe Chaconne u g-duru, Suitu br. 4 u e-molu te suitu br. 2 u f-duru. Scarlattija je predstavio dvjema sonatama – Sonatom u a-duru te Sonatom u d-duru. Na kraju koncerta Mašić je izveo Bachov Talijanski koncert u f-duru.

 

Comments are closed.