Zadar: Međunarodna orguljaška škola za crkvene glazbenike

23 svibnja, 2012 Komentari isključeni za Zadar: Međunarodna orguljaška škola za crkvene glazbenike
Zadar: Međunarodna orguljaška škola za crkvene glazbenike

Institut za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebuu suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom u razdoblju od 5. do 12. srpnja 2012. organizira Međunarodnu orguljašku školu za crkvene glazbenike u Zadru.

Cilj  manifestacije je proširivanje znanja crkvenih glazbenika, upoznavanje s novom orguljaškom literaturom kao i produbljivanje znanja iz liturgike. Nastavu će održavati profesori orgulja Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković: doc. Mirta Kudrna, doc. Elizabeta Zalović, izv. prof. Mario Perestegi (Akademija za glasbo u Ljubljani), a predavanja „Instrumenti u rimskoj liturgiji“ i „ Koncerti u crkvama“ održat će prof. Mo Miroslav Martinjak i  regens chori zagrebačke Katedrale i predstojnik Instituta za crkvenu glazbu i Žan Morović, voditelj Katedralnog zbora sv. Stošije u Zadru.

U sklopu škole predviđen je individualni rad s polaznicima na orguljama i zajednička predavanja vezana uz područje crkvene glazbe. Grad Zadar kao mjesto održavanja škole izabran je zbog velikog broja različitih vrsta orgulja na kojima će se održavati nastava, a koje će omogućiti postizanje autentične interpretacije kompozicija različitih razdoblja i umjetničkih pravaca. Svim će  polaznicima biti omogućena nastava na orguljama kao i svakodnevno vježbanje.
Za vrijeme trajanja škole polaznici će imati priliku upoznati kroz predavanja o organografiji i praktično vježbanje ključne instrumente u gradu Zadru, najvrjednije od kojih su orgulje Katedrale sv. Stošije. Planirano je razgledavanje instrumenata i u Zadarskoj Nadbiskupiji, kao i organizacija dvaju koncerata polaznika škole. Profesori predavači također će održati dva cjelovečernja koncerta u zadarskoj Katedrali.
Potvrdnice o završenoj Međunarodnoj orguljaškoj školi izdat će se svim polaznicima škole prilikom svečanog zatvaranja 12. srpnja na završnom koncertu sudionika u Katedrali sv. Stošije.
Cijene seminara i više informacija možete pronaći na internet stranicama Katoličkog bogoslovnog fakulteta: www.kbf.unizg.hr

Comments are closed.