Otkrivene i obnovljene Nakićeve orgulje u Splitu

5 srpnja, 2012 Komentari isključeni za Otkrivene i obnovljene Nakićeve orgulje u Splitu
Otkrivene i obnovljene Nakićeve orgulje u Splitu

24. travnja 2012. obavljena je tehnička primopredaja restauriranih Nakićevih orgulja u crkvi Sv. Klare u Splitu. Postupak revitalizacije ovih orgulja započeo je 2005. godine kad je Ministarstvo kulture odobrili sredstva za proučavanje tada zapuštenih orgulja u crkvi Sv. Klare.

Posebno je zanimljivo da sve do nedavno nije bio poznat graditelj navedenih orgulja. Pažljivim proučavanjem svih elemenata mehaničko-svirnog ustroja utvrđeno je da su orgulje djelo Petra Nakića građene sredinom 18. stoljeća i da su izvorne u vrlo visokom postotku. Orgulje su građene za splitsku katedralu Sv. Dujama. Prodane su samostanu sestara klarisa 1900. g. za 600 kruna. Ovo su jedine sačuvane povijesne orgulje u Splitu. Osim što će obogatiti misna slavlja u crkvi Sv. Klare, one će omogućiti povratak izvorne barokne glazbi za orgulje i uz orgulje u Splitu. Obnova je trajala od 2007. – 2012. godine.

O značajnom otkriću graditelja splitskih orgulja Božidar Grga je pisao još 2006. godine u publikaciji “Arti musices” čiji uvodni dio možete preuzati i pročitati u cijelosti.

Božidar Grga, Ima li Split Nakićeve orgulje, Arti musices, god. 37, br. 2, str. 159-301, Zagreb 2006.

 

 

Comments are closed.