Šibenik: Koncert rane glazbe na povijesnim instrumentima

26 srpnja, 2012 Komentari isključeni za Šibenik: Koncert rane glazbe na povijesnim instrumentima
Šibenik: Koncert rane glazbe na povijesnim instrumentima

Koncertom rane glazbe na baroknoj violini, violončelu i orguljama, šibenskoj publici će se predstaviti renomirani asnambl Symblema koji čine Bojan Čičić, Nika Zlatarić i Pavao Mašić

Posebnost ovog koncerta su instrumenti na kojima će umjetnici iznijeti večerašnji repertoar. Radi se o povijesnim, baroknim instrumentima, odnosno njihovim vjernim replikama. Promocija povijesnih instrumenata jedan je od ciljeva Orguljaške ljetne škole u Šibeniku.Koncertiranje na izvornim, povijesnim instrumentima jedan je od svjetskih trendova u glazbi. Dobro očuvani izvorni povijesni instrumenti, kao i vjerne replike izrađene po povijesnim nacrtima umjetničkoj izvedbi daju poseban ton izvornosti i vjerni zvučni prikaz vremena u kojem su skladbe nastale.

Crkve u središtu Šibenika kriju velik broj povijesnih orgulja. Neke od njih su obnovljene i u funkciji, a neke jedva odolijevaju zubu vremena čekajući restauraciju. I jedne i druge veliko su kulturno blago i nedovoljno iskorišteni kulturni kapital Šibenika.

Na repertoaru večerašnjeg koncerta nalaze se skladbe ranih majstora.

Ansambl Symblema osnovali su 2009. godine Bojan Čičić, Nika Zlatarić i Pavao Mašić, redom renomirani glazbenici mlađe generacije. Već tijekom studija u Zagrebu, te na visokim školama u Parizu, Londonu, Lausanni, Freiburgu, Oberlinu, Rochesteru i den Haagu, usmjerili su svoj interes prema glazbi baroka i bliskih razdoblja. U svom umjetničkom djelovanju posvetili su se interpretaciji rane glazbe na originalnim instrumentima i njihovim replikama kombinirajući vlastitu umjetničku intuiciju i kreativnost s povijesno utemeljenom izvođačkom praksom. U tom smislu za naziv ansambla izabrali su symblemu, jednu od brojnih harmonijskih figura barokne glazbe koja objedinjuje disonancu s inače konsonantnim harmonijskim okruženjem kao preduvjet življeg, potpunijeg i neposrednijeg glazbenog doživljaja slušatelja i izvođača. Na Varaždinskim baroknim večerima 2010. godine Ansambl Symblema osvojio je Nagradu Ivan Lukačić za iznimno umjetničko ostvarenje. Nedugo nakon toga snimili su svoj prvi nosač zvuka Conversation Galante.

www.ensemblesymblema.com

Comments are closed.