Sonores Organi – zvuci orgulja Zagrebačke katedrale

26 srpnja, 2012 Komentari isključeni za Sonores Organi – zvuci orgulja Zagrebačke katedrale
Sonores Organi – zvuci orgulja Zagrebačke katedrale

Po uzoru na glazbena događanja u mnogim europskim katedralama i mi u našoj zagrebačkoj katedrali, na inicijativu rektora zagrebačke katedrale msgr. Josipa Kuhtića, pokrećemo koncertni ciklus pod nazivom «Zvuci orgulja zagrebačke katedrale» .

(Preneseno s www.sonoresorgani.com)

U suradnji s prof. Marijem Perestegijem osmislili smo i postavili ciklus koncerata koji će se održavati svake prve i treće nedjelje u mjesecu s početkom u 17.00 sati u trajanju od 30 minuta. Ovim koncertima želimo ponovno upoznati naše građane, a i mnogobrojne turiste koji sve više posjećuju Zagreb, s umjetničkom vrijednošću orgulja zagrebačke katedrale. Naša je katedrala jezgro velike i snažne duhovnosti za cijeli hrvatski narod. Njezin interijer, vrijednosti i ljepote čine je jednom od najljepših europskih katedrala.

Svaka se katedrala ponosi svojim orguljama: spomenimo samo Notre Dame u Parizu, katedralu u Kolnu, Beču, Salzburgu, Liverpoolu, Lundonu, Rigi, Bruxellesu, Milanu te u mnogim drugim gradovima. Sve one imaju na svojem koru veliki instrument koji svojom postojanošću povezuje prošlost i sadašnjost te svojim zvucima uzdiže duše k Bogu. U svim se navedenim katedralama svakodnevno u ljetnim mjesecima, a nešto rjeđe u zimskim, održavaju koncerti na orguljama.

Kako ljepotu zvuka svojih orgulja katedrale ne bi ljubomorno čuvale, otvorile su vrata slušateljima i posjetiteljima da bi svojom mistikom i snažnim vjerskim nabojem uza zvuke kraljevskog instrumenta i na taj način evangelizirale i upućivale posjetitelje duhovnim vrijednostima.

Tako od ožujka 2012. godine pokrećemo ciklus – međunarodni festival «Zvuci orgulja Zagrebačke katedrale / Sounds of the Zagreb Cathedral Organ« i u našoj katedrali koji će trajati tijekom ove i slijedećih godina.

 

Comments are closed.