Unatoč recesiji, broj polaznika Orguljaške ljetne škole veći nego lani

10 srpnja, 2012 Komentari isključeni za Unatoč recesiji, broj polaznika Orguljaške ljetne škole veći nego lani
Unatoč recesiji, broj polaznika Orguljaške ljetne škole veći nego lani

Na konferenciji za novinare predstavljen je program ovogodišnje Orguljaške ljetne škole, koji uključuje  radionice, seminare i koncerte polaznika i predavača. Kratki povijesni pregled i temeljne odrednice projekta prisutnima je predstavio jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka na području organologije i jedan od osnivača Orguljaške ljetne škole, profesor Božidar Grga:

“U 19 godina koliko traje Orguljaška ljetna škola, kroz naše je radionice i seminare prošlo preko dvije stotine orguljaša i orguljara. To je vrlo značajna brojka i gotovo se može reći da su svi hrvatski orguljaši barem jednom sudjelovali u njenom radu. Posebnost šibenske Orguljaške ljetne škole je mogućnost vježbanja i koncertiranja na povijesnim instrumentima što je značajan raritet. Koncertiranje na povijesnim instrumentima svjetski je trend, a Šibenik u tom segmentu imašto ponuditi.”

O radu škole, rasporedu seminara i radionica govorio je voditelj škole, poznati šibenski orguljaš i čembalist te dobitnik Porina, Pavao Mašić:

“Unatoč recesiji, interes za Orguljašku ljetnu školu nije se smanjio. Ove će godine seminare i radionice pohađati 22 učenika, što je više nego lani. Većina polaznika će iskoristiti priliku i tijekom trajanja škole vježbati i javno nastupiti na povijesnim orguljama što za njih predstavlja vrijedno iskustvo. U skladu s dobrom tradicijom, koncert će održati i predavači. S posebnim zanimanjem očekuje se nastup prof. Knešaureka koji će nastupiti s improvizacijom na zadanu temu. Također, predavači će održati niz predavanja za sve polaznike škole, pa će tako dr.Snježana Miklaušić-Ćeran prikazati presjek orguljaških koncerata u Hrvatskoj u 19. i 20. st., a zajedno sa Društvom za zaštitu šibenskih starina „Juraj Dalmatinac“ organiziramo predavanje kojim će se naši istaknuti hrvatski organolozi, prof. Božidar Grga i prof. Emin Armano osvrnuti na 250. godišnjicu postojanja orgulja Petra Nakića iz Samostana sv. Frane.”

Posebna zadaća Orguljaške ljetne škole je uključivanje te vrijedne povijesne baštine u turističku ponudu Šibenika. Svi koncerti bit će objavljeni u turističkim destinacijama, a ulaz će za sve posjetitelje biti besplatan. Na taj način, vrijedni povijesni instrumenti i interijeri šibenskih crkava dostupni brojnim posjetiteljima. Orguljaška ljetna šibenska zbivanja nastavit će se tijekom kolovoza, rujna i listopada, koncertima poznatih hrvatskih orguljaša. Nastupit će prof Penzar, Knešaurek i Tomaž Sevšek iz Slovenije.

Comments are closed.