Knešaurek i Mašić dobitnici nagrade Milka Trnina

23 listopada, 2012 Komentari isključeni za Knešaurek i Mašić dobitnici nagrade Milka Trnina
Knešaurek i Mašić dobitnici nagrade Milka Trnina

Nagrađeni su za prvu izvedbu Bachova orguljskog opusa u Hrvatskoj koji su izveli  na opsežnom koncertnom  ciklusu od 17 recitala.

Ante Knešaurek i Pavao Maišić ovogodišnji su dobitnici prestižne nagrade koju još od 1958. godine dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, i to za posebno uspješan i zapažen nastup u Republici Hrvatskoj za proteklu kalendarsku godinu. Knešaurek i Mašić nagradu su zaslužili uspješnom izvedbom clelokupnog Bachova orguljskog opusa. U razdoblju od travnja 2010. do siječnja 2012. godine, uz ljetnu stanku tijekom koje su sudjelovali u radu Orguljaške ljetne škole u Šibeniku,  priredili su sedamnaest koncerata, na kojima su izveli više od dvjesto glazbenih djela.

Maja Stanetti, novinarka portala klasika.hr, njihov je projekt nazvala pothvatom svjetskih razmjera. U članku povodom završnog koncerta, održanog u siječnju ove godine, između ostalog je napisala:

Orguljska se scena razmahala. Pothvat je imao odjeka. Bilo da je riječ o onima koji su prvi put otkrili Bacha, jednog od najvećih skladatelja pisane zapadne glazbe, ili pak o hrvatskim skladateljima svih generacija, koji su redovito bili nazočni. Poput molitve ili nekog osjećaja izravne veze s nedostižnim, bezvremenim, višim smislom. Mnogi su tu gotovo dvosatnu završnicu u čudesnoj tišini i bez brbljanja i prevelikog šetanja u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj bez pogovora proveli stojeći.

Cijeli članak i recenziju Maje Stanetti možete pročitati na portalu klasika.hr >> http://klasika.hr/index.php?p=article&id=1478

 

Comments are closed.