Rogoznica, župna crkva Uznesenja Bl. D. Marije

2 srpnja, 2013 Komentari isključeni za Rogoznica, župna crkva Uznesenja Bl. D. Marije
Rogoznica, župna crkva Uznesenja Bl. D. Marije

Spomeničke orgulje

Male orgulje njemačkog tipa

Graditelj: firma Gebrüder Mayer, No 1667

Godina gradnje: 1908

  • Manual je opsega C–f3 (54 tipke)
  • Pedal C–d1 (27 tipaka)
  • Prijenos je pneumatski

Orgulje su u cijelosti sačuvane, ali bile su dugo zapuštene. Uspješno su restaurirane 2000. godine. Radove je obavila radionica Marko Rastija iz Zagreba.

 

Opis

Smještene su na sredini pjevališta. Arhitektonika dobro očuvanog neobaroknog kućišta prilično je ambiciozna, s dva visoka bočna tornja između kojih je niža, trodijelna spojnica naglašenog srednjeg polja. Nad povišenim postoljem uzdiže se prospekt s tri para užljebljenih pilastara, vertikalno podijeljen na pet lučno zasvedenih polja sa sviralama. Nad ravnim vijencem spojnice smještena je dekorativna lira, a nad vijencima bočnih tornjeva uzdižu se polukružni zabati koji na vrhu završavaju lisnatom bujnom kartušom. U timpanu svakog tornja aplicirana je mala anđeoska glavica. U vijencu spojnice zapisana je godina: 1908. Kućište je prebojano maslinasto zeleno, profilacije i dio pilastara su svjetliji, dok su dekoracije i neke trake pozlaćene. Ploča s natpisom i lira su smeđi, a glavice anđela polikromirane.

Sviraonik je ispred kućišta, centralno, okrenut crkvi. Manual je opsega C–f3 (54 tipke), pedal C–d1 (27 tipaka). Iznad manuala je pločica firme: Gebrüder Mayer/ Feldkirch-Vorarlberg/ 1908. Poviše manuala je smještena registarska ploča s vodoravnim nizom registarskih preklopnica. Tu je također i pločica s nazivom firme: Gebrüder Mayer/ Orgelfabrik/ Feldkirch-Vorarlberg.

Zračnice su u visini prospekta.

Prijenos je pneumatski.

Mjehovi su ispod zračnica (1 spremišni + 1 crpeći), spremišni je dimenzija 230 x 100 cm. Pogon je nožni. Dodano je električno puhalo.

Dispozicija
(Označavanje: Principalov kor, Melodijski registri)

Manual Pedal
Principal 8´ Subbass 16´
Gedeckt 8´ Cello 8’
Octav 4´
Mixtur 2⅔´ (x3)
Gamba 8´
Aeoline 8´
Vox coelestis


Spojevi Kolektivi
Copplung I z. P. MF. 0. F.
Hochoctav – Copplung Cello 8’

Comments are closed.