Vodice, Župna crkva sv. Križa

6 srpnja, 2013 Komentari isključeni za Vodice, Župna crkva sv. Križa

(Recentne orgulje, demontirane)

Male orgulje – suvremene

Graditelj:Franc Jenko (Ljubljana), Op. 91

Godina gradnje: 1960.

  • manual opsega C–g3 (56 tipaka)
  • pedal C–d1 (27 tipaka)
  • Prijenos je bio pneumatski
Povijest
Orgulje su bile u uporabi do 1998. godine63 kad su odstranjene s pjevališta. Dijelovi su pohranjeni u potkrovlju crkve.64 Nitko od stručnjaka nije nadgledao poslove demontiranja.
Opis

Bile su smještene na sredini dvoetažnog pjevališta. Nad postoljem se uzdizao dvodijelni prospekt formiran od slobodno stojećih svirala, s dva pokrajna kanelirana stupa i centralnim, bez konzola i kapitela, sa dva križa na vrhovima bočnih stupova i lirom na središnjem.

Sviraonik je bio ispred orgulja, centralno, okrenut crkvi. Imao je manual opsega C–g3 (56 tipaka) i pedal C–d1 (27 tipaka). Nad manualom je bila registarska ploča s vodoravno postavljenim nizom registarskih preklopnica. Bila je tu i pločica firme: Franc Jenko/ Ljubljana/ Op. 91 1960.

Na ogradi gornjeg pjevališta, desno od orgulja, visio je uokvireni zapis: “Orgulje nabavljene/ na uspomenu 200 godišnjice/ posvećenja crkve svetog/ Križa u Vodicama i na/ uspomenu sv. Mirija te iste/ godine. U mjesecu studenom/ godine gospodnje 1960”

Zračnice su bile pretežno u visini prospekta.

Prijenos je bio pneumatski.

Mjehovi (1 spremišni + 1 crpeći) bili su ispod zračnica, a dimenzije spremišnog bile su 199 x 99 cm. Pogon je bio nožni, a bilo je pridodano i suvremeno električno puhalo.

Dispozicija
Označavanje: Principalov kor, Melodijski registri)

Manual Pedal
Principal 8´ Subbass 16´

Pianobass 16´

Burdon 8´ Burdonal 8´
Oktava 4´
Oktavica 2´
Mixtura 3 r.
Viola 8´
Salicional 8´  
Flauta 4´
Oboa 8´

Napomena: Pianobass je u stvari Subbass s manjom količinom svirnog zraka.

Spojevi: Kolektivi:
Super-I. P F TT
Pedal-I. Bas melodija
Pedal–Super-I. Solo 1
Solo 2

Orgulje su bile u funkciji, a nedostajalo im je samo redovito održavanje. Tonski su bile skladne i ton vrlo ugodan, primjeren prostoru crkve. Očito je da ove orgulje nikada više neće zasvirati jer puno je lakše rušiti nego graditi.

Comments are closed.