GRB GRADA ŠIBENIKA – Eminu Armanu

2 studenoga, 2013 Komentari isključeni za GRB GRADA ŠIBENIKA – Eminu Armanu
GRB GRADA ŠIBENIKA – Eminu Armanu

grb

GRB GRADA ŠIBENIKA Emiu Armanu –  za izniman dugogodišnji doprinos u radu Orguljaške ljetne škole

 

Životopis Emina Armana

EMIN ARMANO (Zagreb 1944.) studirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Tijekom studija pohađao je na istoj visokoškolskoj ustanovi nastavu orgulja kod prof. Vlaste Hranilović. Postdiplomske studije završava u Moskvi i u Zagrebu.

Od 1979. godine nastupa kao pijanist, orguljaš ili komorni glazbenik.Nastupao je u Njemačkoj, Italiji, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj i Belgiji. Snima za radio i televiziju.

Priredio je više redakcija i obradbi djela za klavir, te niz redakcija skladbi za glazbala s tipkama nepoznatih skladatelja pronađenih u hrvatskim glazbenim arhivima.

Autor je knjiga

  • Don Petar Nakić utemeljitelj mletačko-dalmatinske graditeljske škole orgulja
  • Orgulje hrvatskih graditelja – tragom Ladislava Šabana
  • Niz organoloških članaka objavljenih u Hrvatskoj i izvan nje.

Djeluje kao honorarni profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i orguljaš crkve Sv. Ivana Krstitelja u Zagrebu.Od 2009. godine vodi na Muzičkoj akademiji kolegij Razvoj orgulja i organologija što ga je sam osnovao i za nj izradio nastavni program.Godine 2011. je pokrenuo osnivanje dvogodišnje studijske grupe za izobrazbu organologa što će se kao interdisciplinarni modul Povijest i zaštita orgulja predavati na Muzičkoj akademiji, Filozofskom fakultetu i Fakultetu elektronike i računalstva u Zagrebu.

Organologijom se počeo baviti oko 1963. godine. Sudjelovao je u prvom popisivanju orgulja u Hrvatskoj što ga je organizirao Ladislav Šaban od 1971. do 1975. godine a od 2000. godine vodi ponovljeni popis orgulja kontinentalne Hrvatske za Ministarstvo kulture.

Godine 1994. s organologom Božidarom Grgom osniva šibensku Orguljašku ljetnu školu. U proteklih 20 godina vodio je seminare organologija i novootkriveni rukopisi iz hrvatskih glazbenih arhiva, zdušno promičući Šibenik kao jedinstven grad povijesnih orgulja. Aktivan je i u upravi Organološkog društva Organum Šibenik, kao presjednik skupštine.

 

 

Comments are closed.