7.8. crkva Sv. Frane – Bach, Arvo Part, The Roling Stones i Deep Purple

29 srpnja, 2018 Komentari isključeni za 7.8. crkva Sv. Frane – Bach, Arvo Part, The Roling Stones i Deep Purple
7.8. crkva Sv. Frane – Bach, Arvo Part, The Roling Stones  i Deep Purple

Ivan Božičević – biografija i popis djela

 

Skladatelj, orguljaš, pijanist, aranžer i jazz glazbenik. Rođen je 1961 u Beogradu, gdje na Fakultetu muzičke umjetnosti diplomira i magistrira kompoziciju u razredu A. Obradovića. Usavršava se na Ljetnim kursevima nove muzike u Darmstadtu 1982 i 1984. Na Hochschule für Musik u Frankfurtu diplomira orgulje kod E. Krappa (1988), a ranu glazbu usavršava u Salamanci kod G. Boveta i M. Torrent (1988 i 1990). Od 1992 do 2001 radi kao docent na FMU Beograd te Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. 2002 dolazi u Split, gdje najprije radi kao samostalni umjetnik. Počevši od 2017 radi na odjelu za glazbenu teoriju Umjetničke Akademije u Splitu kao profesor kompozicije.

 

Božičević je skladao četiri simfonijske kompozicije, kao i brojna komorna, solistička, zborska i elektronička djela. Zanimaju ga različiti žanrovi (barokna, elektronička, jazz i world muzika) i mogućnosti njihovih međusobnih prožimanja. Djela su mu se izvode i snimaju širom Europe i SAD-a, objavljena su na 15 nosača zvuka  i tiskana kod nekoliko američkih izdavača (Walton Music, EC Schirmer, Abundant Silence), te kod njemačkog Schott-a. U svibnju 2016 HDS je organizirao autorski koncert povodom skladateljevog 55-og rođendana, što je pretočeno u CD koji je objavljen u izdanju Cantusa.

 

Pored priznanja u Srbiji i Hrvatskoj (Hristićeva nagrada, Srebrna medalja Univerziteta umjetnosti u Beogradu, Zlatna katedrala Cro Patria, nagrade Hrvatskog sabora kulture), Božičević je dobitnik brojnih inozemnih skladateljskih nagrada – ArtsLink Fellowship Award, Garth Newel Composition Award, Third Millenium Ensemble Award, Alienor Harpsichord Composition Award, Asylum Saxophone Quartet Prize, AGO/ECS Publishing Prize, AGO/Marilyn Mason Prize (SAD), John Clare Society Award, Invitation to Composers Project (Velika Britanija), Trio Anima Mundi Prize (Australija), Premio Cristóbal Halffter

(Španjolska), nagrade na natječajima Zbora praške filharmonije (Češka), ansambla “Sofijski solisti” (Bugarska), te orkestra “Ciudad de Orihuela” (Španjolska).  Tijekom 2018 njegov trio Shaken From a Crane’s bill osvaja prvu nagradu na natječaju Random Access Music u New Yorku.

Comments are closed.