Katedrala Sv. Jakova, koncert predavača

11 kolovoza, 2020 Komentari isključeni za Katedrala Sv. Jakova, koncert predavača
Katedrala Sv. Jakova, koncert predavača

U katedrali Sv. Jakova, u ponedjeljak, 10. kolovoza s početkom u 20:30h na orguljama F. Jenka zasvirali su predavači 27. Orguljaške ljetne škole: prof. Emin Armano, prof. Pavao Mašić, prof. Natalija Imbrišak i prof. Ante Knešaurek.Emin Armano:

Emin Armano

Nepoznati skladatelj (Franjevački samostan u Koprivnici)

 • Allegro Pleno
 • Poco andante
 • Tempo di marcia funebre

Pavao Mašić

J. S. Bach: Goldberg-varijacije, BWV 988 (izbor)

 • Aria
 • Variatio 1
 • Variatio 5
 • Variatio 10
 • Variatio 13
 • Variatio 22
 • Variatio 25
 • Variatio 26
 • Variatio 27
 • Variatio 28
 • Variatio 29
 • Variatio 30
 • Aria

Natalija Imbrišak

Max Reger (1873. – 1916.): Dvanaest djela za orgulje op.59

 • VII. Kyrie eleison
 • VIII. Gloria in excelsis                                    

Ante Knešaurek

 • Ante Knešaurek: Tri parafraze na gregorijanske korale

Foto: Marin Šušić

Emin Armano (Zagreb, 1944.) diplomirani pijanist. Tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu dvije je godine fakultativno polazio nastavu orgulja kod Vlaste Hranilović.

Organologijom se počeo baviti oko 1965. godine. Napisao je dvije knjige i mnogo članaka s organološkom tematikom. Osnovao kolegij Razvoj orgulja i organologija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Priredio je i objavio redakcije mnogobrojnih skladbi iz hrvatskih glazbenih arhiva koje su skladane za instrumente s tipkama (orgulje, čembalo, pianoforte).

Pavao Mašić (Šibenik, 1980) glazbu je studirao u Zagrebu, Lausanni i Freiburgu, a danas djeluje kao glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu i izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 35 važnih inozemnih i domaćih nagrada.

Voditelj je Orguljaške ljetne škole koja se preko 25 godina održava u Šibeniku, a kao umjetnički voditelj festivala Orgulje sv. Marka zaslužan je za koncertna gostovanja dvadesetak svjetski istaknutih orguljaša koji su po prvi put posjetili Hrvatsku. Koncertira diljem Južne Amerike, Rusije, Europe i Izraela, te snima za HRT i Croatiu Records; raznolika diskografija uključuje pet albuma ovjenčanih s ukupno 11 Porina od kojih su čak dva albuma – 1685. Bach, Handel, Scarlatti (2011.) i Bach: Umijeće fuge (2017.) – proglašeni najboljim klasičnim albumima godine.

Natalija Imbrišak diplomirala je teoretske glazbene predmete (A. Klobučar) i orgulje (Ž. Dropulić, M. Penzar) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na″Conservatoire Royal de Musique″ u Bruxellesu usavršavala se iz orgulja u klasi prof. Jeana Ferrarda, a uz to i u slijedećim disciplinama: kontrapunkt, praktična harmonija i glazbena analiza. U Glazbenoj školi ˝Vatroslav Lisinski˝ u Zagrebu i u Glazbenoj školi u Koprivnici predavala je teoretske glazbene predmete, a od 1997. predaje orgulje u Glazbenoj školi u Varaždinu, gdje je i unaprijeđena u zvanje profesora savjetnika.

Sa svojim učenicima postiže izvrsne rezultate na brojnim natjecanjima – među ostalim i 9 visokih međunarodnih nagrada. Autor je dva nosača zvuka (ʺBarokna razglednicaʺ i ʺCésar Franck i Charles-Marie Widorʺ), te ciklusa koncerata ″Zvuci koprivničkih orgulja″ u rodnome gradu, gdje također djeluje kao orguljašica i dirigentica mješovitog pjevačkog zbora. U Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku vodi seminar orguljske glazbe XIX. – XXI. stoljeća, te hrvatske glazbe za orgulje. Koncertira kao solist na orguljama i umjetnički suradnik solistima i ansamblima u zemlji i inozemstvu.

Ante Knešaurek (Zagreb, 1978.) Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studije orgulja (M. Penzar) i kompozicije (M. Ruždjak). Nakon magisterija orgulja u Zagrebu nastavlja poslijediplomske studije orguljske interpretacije i improvizacije na Visokoj školi u Detmoldu (Norbert Düchtel) i Grazu (Gunter Rost).

Orguljsku improvizaciju također studira u Hrvatskoj s Anđelkom Klobučarom, a među njegove učitelje ubrajaju se i Daniel Roth, Ludger Lohmann, Almut Rößler i Michael Gaillit. U kompoziciji se usavršavao kod eminentnih kompozitora u inozemstvu. Jedan je od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljskom improvizacijom, nastavljajući tako tradiciju hrvatskih skladatelja, orguljaša i improvizatora poput Franje Dugana i Anđelka Klobučara. Glavni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu od 1997. gdje surađuje s Akademskim zborom Palma s kojim je ostvario više nosača zvuka. Izvanredni je profesor na katedri za kompoziciju pri Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a predavao je polifoniju, orgulje i improvizaciju na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu (2003.–2011.).Na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni redovito je prisutan kao skladatelj, a skladbe mu izvode renomirani domaći i inozemni ansambli i orkestri. Uz bogatu solističku koncertnu djelatnost na festivalima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj i Rusiji, redovito surađuje s raznim solistima i ansamblima te snima za HRT.

Comments are closed.