Sv. Duh, koncert za flautu i orgulje

7 kolovoza, 2020 Komentari isključeni za Sv. Duh, koncert za flautu i orgulje
Sv. Duh, koncert za flautu i orgulje

U sklopu 27. Orguljaške ljetne škole, u četvrtak, 6. kolovoza s početkom u 20:30h u crkvi Sv. Duha održan je koncert na kojem su nastupile Ana Batinica na flauti i Tea Kulaš na orguljama.

Na početku koncerta prisjetili smo se glavnog osnivača i pokretača Orguljaške ljetne škole – pok. Božidara Grge, koji bi bio izuzetno zadovoljan što se prvi koncert ovogodišnje Škole održao u Sv. Duha, na instrumentu Nikole Lupinija iz 1640. godine.

Na koncertu su izvedena djela:

  • Georg Friedrich Handel: Sonata u G-duru HWV 363b
  • Carl Philipp Emanuel Bach: Sonata u a-molu za flautu solo 
  • Jacques-Martin Hotteterre: Premiere suite op.2
  • Johann Sebastian Bach: Partita u a-molu BWV 827 
  • Georg Friedrich Handel: Sonata u e-molu HWV 359b

Biografije izvođača:

Ana Batinica (Šibenik, 1989.) magistrirala je 2012. godine u klasi prof. Renate Penezić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao dobitnik Erasmus stipendije, studirala je i na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Mateja Zupana. 2014. završava dvogodišnji specijalistički studij s najvećom pohvalom na „Conservatoire de La Musique et de La Danse“ u Strasbourgu u klasi prof. Maria Carolija. Aktivno se usavršavala i nastupala na majstorskim tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu kod Emmanuela Pahuda, Andras Adorjana, Andree Lieberknecht, Davidea Formisana, Patrick Galloisa, Philippe Bernolda, Carla Jansa, Janos Balinta, Gudrun Hinze, Andrea Olive, Jan Ostrya… Dobitnica je Dekanove nagrade za akad. god. 2010/2011, prvih nagrada na 4. Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale ‘Giovani Musicisti’ u Trevisu  i 50. Državnom natjecanju učenika i studenata, 2. nagrade na flaut. natjecanju u Golbeyu (Franc.) 2013. i stipendije „Premio Ghigi“ na Summer Gubbio Festivalu 2012. Kao odličan student sudjelovala je u javnim projektima Muzičke akademije te je sa cjelokupnim ansamblom dobila 2 posebne Rektorove nagrade. God. 2015. američki “National Flute Association” je odabire za dobitnicu “Myrna Brown International” stipendije. U 2016. osvaja 1. nagrade na 5. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika “Papandopulo”.  Od početka studija surađuje s orkestrom HNK u Zagrebu, a ostvarila je suradnju i s: Cantus ansambl, Simfonijski orkestar HRTa, Hrvatski komorni orkestar. Usavršavala se i na Ossiach orkestralnoj akademiji koju vode članovi Bečke i Berlinske filharmonije, te postaje stalni suradnik „PurPur“orkestra (pod pokroviteljstvom Europske unije). Kao solistica je izvela „Koncert za flautu i orkestar“ Jacques Iberta s orkestrom Zagrebačke filharmonije (maestro Alun Francis), Mozartov „Koncert za flautu i harfu u C-duru“ sa Zagrebačkim orkestrom mladih, „Gemeinhardt suitu“ za piccolo, flautu i alt flautu  Roberta Smitha uz Simfonijski puhački orkestar OSRH, “Three Seasons” za flautu i gudače Davida Mastikose sa Zagrebačkim solistima i Mozartov koncer za flautu u G-duru sa simfonijskim orkestrom HRT-a. Redovito koncertira sa pijanisticom Elizabetom Adžagom s kojom je nastupila na tribini umjetnika Vinko Lesić (Split) te dobila istoimenu nagradu 2015. godine. Niz godina je  djelovala u Zagrebačkom ansamblu flauta, gostovala diljem Europe i Azije na međunarodnim flaut. Festivalima, i snimila nosač zvuka “Carrousel”. Djeluje kao solo flautistica u Zagrebačkoj fliharmoniji, a od 2017. stalna članica je i Cantus ansambla.

Umjetnička voditeljica Zadar Organ Festivala te Umjetničke organizacije Zara, Tea Kulaš (Zadar, 1994.), diplomirana je orguljašica, studentica posljednje godine studija muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te koncertnog smjera orgulja na Umjetničkom sveučilištu u Grazu u razredu Gunthera Rosta.

Njen umjetnički put započeo je u dobi od šest godina s pijanističkom glazbenom edukacijom u Glazbenoj školi Blagoje Bersa Zadar. Osim klavira, ondje je završila smjer za suvremeni ples, a kasnije i teoriju glazbe, te orgulje u razredu Martine Lazar. Posljednju godinu orguljaškog srednjoškolskog obrazovanja završila je kod Pavla Mašića u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, pod čijim je mentorstvom osvojila nagrade na regionalnom i državnom natjecanju. Nizanje prvih nagrada u kategorijama orgulja i komorne glazbe nastavilo se i u orguljaškom razredu Ljerke Očić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a taj dio obrazovanja okrunjen je magistarskom diplomom u srpnju 2018. godine. U sklopu umjetničko-znanstvenog projekta Religiofonija, 2016. godine nastupila je kao solistica s orkestrom Muzičke akademije (Zagreb, Čakovec i Ljubljana) te je s kolegicom Danielom Perković održala predavanja pod nazivom Josip Štolcer Slavenski – skladatelj na marginama, dok je u 2019. godini nastupila kao solistica sa Zadarskim komornim orkestrom i zborom HRT-a.

Svestrani umjetnički afiniteti i radoznalost odveli su je i do Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru gdje je završila smjer grafički dizajn, a u 2016. godini i do stipendiranog dvogodišnjeg Erasmus boravka u Grazu, nakon kojeg je uslijedilo i usavršavanje u orguljaškom razredu Gunthera Rosta. Ondje je već dvije godine nositeljica nagrada na natjecanju Martha Debelli.

Redovito koncertira diljem Hrvatske i u inozemstvu, a bilježi i nekoliko sudjelovanja na domaćim i stranim festivalima: Ars organi Sisciae, Anabasis, Orgulje sv. Marka, PagArtFestival, Petar Nakić, Klingender Adventkalender i Orgelfrühling Steiermark. Aktivno sudjeluje na seminarima interpretacije orguljske glazbe (H. Fagius, M. Schmeding, T. Ospital, R. Prieto Ramirez, K. Volostnov, T. Sevšek Šramel, N. J. Laube, S.-Y. Lee, W. Reisinger, H. Fairs).

Foto: Marin Šušić

Comments are closed.