Organološka forenzika u palači Rossini

26 srpnja, 2011 No Comments »
Organološka forenzika u palači Rossini

U sklopu orguljaške ljetne škole u ove godine u Organološkoj radionici proučavaju se orgulje venecijanskog graditelja orgulja Domenica Moscatellija koje su 1786. godine građene za hvarsku katedralu, a danas se čuvaju se u šibenskom muzeju. Domenico Moscatelli, sin Nikole, bio je učenik znamenitog graditelja orgulja Petra Nakića. Moscatellijeve orgulje svojedobno je s Hvara u Šibenik prebacio prof. Božidar Grga, osnivač Oguljaške ljetne škole, kako bi ih spasio od propadanja. Njihovi ostaci, dijelovi orgulja, većinom svirale kojih ima oko 200, čuvaju se u depou šibenskog muzeja u palači Rossini i proučavaju u organološkoj radionici koju vodi prof. Emin Armano, poznati hrvatski organolog.

Armano će posao proučavanja Moscatellijevih orgulja nazvati forenzikom, jer počesto se u proučavanju pojavi neki detalj, inovacija, koji ukazuju na razvoj graditeljskog umijeća orgulja ili se otkrivaju popravci i slično.  4 polaznika radionice s prof. Armanom uz preciznu izmjeru ostataka Moscatellijevih orgulja traže i posebne formulare upisuju oznake koje se proučavaju po rukopisu i mjestu na kojem su gravirane na svirali. Uz praktični dio Emin Armano u okviru Organološke radionici drži i predavanja iz područja organologije.

Nakon što se jednom obave sve mjere i analiza podataka Moscetellijevih orgulja koje se čuvaju u Šibeniku, slijedi izrada projekta obnove i sama obnova. Kako će Hrvatska u to vrijeme vjerojatno već biti članice Europske unije, postoji mogućnost međunarodne suradnje, napominje prof. Božidar Grga. Nakon toga organolozima predstoji i proučavanje te detaljna izmjera drugih povijesnih instrumenata u Šibeniku.

[nggallery id=1]

Leave A Response